Éva oldala

Tupperware termékek.Gyors,egyszerű receptek.Idő,pénz és energia megtakarítás,jó kereseti lehertőség!

Algíri krumpli  

 

Hozzávalók 4-5 személyre:  

60 dkg burgonya, 

6 tojás, 

60 dkg gesztenyemassza, 

15 dkg vaj, 

liszt, 

  

A meghámozott krumplit főzd meg Mikroplusz edényben, 1 dl vízben.Törd át, hagyd kihűlni,

keverd hozzá két tojás sárgáját és a gesztenyemasszát, s adj hozzá kevés sót. (A maradék

fehérjét a többi tojással és egy kis sóval habard össze, s tedd félre.) 

A jól kikevert masszát Tupperware gyúrólapon  nyújtsd ki körülbelül egy centi vastagra, s nagy műanyag  pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával vágj belőle korongokat.

A tésztadarabokat forgasd lisztbe, majd mártsd meg az elhabart tojásban,

s vajon süsd meg mindkét oldalukat.

Angolos burgonya 

 

Hozzávalók: 

1 kg apró szemű burgonya, 

só, 

5 dkg vaj. 

A burgonyát meghámozzuk, és Mikropluszban, egészben megfőzzük. 

Ha megfőtt, megforrósított, de nem barna vajjal leöntjük. Lehet a tetejére

összevagdalt petrezselyem-zöldet is hinteni.

 

Bácskai gombás rizs  3-4 személyre  

 

25 dkg rizs 

15 dkg gomba 

4 zöldpaprika 

2 paradicsom 

1 fej vöröshagyma 

zsír vagy vaj 

pirospaprika 

majoranna 

bors 

  

Adhatsz hozzá sült szalonnát is.  Konyhai mindenttudóval összevágjuk a hagymát.

Az apróra vágott hagymát kevés forró zsiradékon Mester szakács serpenyőben pirítsd sárgára, szórd meg pirospaprikával

és add hozzá a megtisztított és apróra vágott gombát, a meghámozott és felkockázott

paradicsomot, a felkarikázott zöldpaprikát, s az egészet párold néhány percig. Akkor a

leöblített, leszűrt rizst add a zöldséghez, tegyél bele majorannát, sózd, borsozd, öntsd fel 6 dl

vízzel és az ételt párold puhára.

 

Borbarát burgonya  4 személyre 

 

80 dkg burgonya

1,5 dl száraz fehér bor

4 dkg vaj

1 közepes hagyma

petrezselyem

bors

 

A héjában főtt krumplit hámozd meg, karikázd fel és rakd le egy kivajazott tűzálló tálba./Ultraplusz/ A

hagymát vágd finomra és fonnyaszd meg a vajon, majd sózd, borsozd, szórd meg aprított

petrezselyemmel, öntsd rá a bort, végül forrald fel és ezt a lét locsold a krumplira. 

Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön süsd, amíg a burgonya megpirul.

Bostoni burgonya

 

Hozzávalók: 

1 kg burgonyából készült burgonyapüré, 

fél fej vöröshagyma, 

2 tojás, 

S dkg vaj, 

kevés pirospaprika.

A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt hagymával meg a tojásokkal habverővel

jól kikeverjük, és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tetejére olvasztott vajat

locsolunk, pirospaprikával meghintjük, és a sütőben a tetejére kérget sütünk.

Burgonyafánk

 

Tíz deka héjában főtt krumplit meghámozunk, alaposan összetörjük , és

összegyúrjuk 

70 dkg liszttel, 

1 tojással, 

1 evőkanál olajjal, 

1-2 csapott teáskanál sóval, 

2 dl tejjel, és 

2 dkg élesztővel, amit 1 dl langyos tejjel 1 kávéskanál cukorral kovászoltunk, és liszttel

meghintett gyúródeszkán kb 1 cm vastagra nyújtjuk, majd pohárral pogácsákat szaggatunk

belőle.

 A korongokat lisztezett tálcára rakjuk, letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük. 

A fánkokat több részletben, mérsékelten forró (180 fokos) bő olajba tesszük, fedő alatt 2-3

percig sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül szintén 2-3 perc alatt készre sütjük. 

Sültekhez, főleg vadételekhez finom köret.

Burgonyakrokett

 

Harminc deka héjában főtt krumplit meghámozunk, alaposan összetörjük , és

összekeverjük 

12 dkg rétesliszttel, 

2 tojás sárgájával, 

sóval,

szerecsendióval, 

és liszttel meghintett gyúródeszkán pogácsákat szaggatunk vagy hengereket formázunk

belőle. 

Tojásba és zsemlemorzsába mártva panírozzuk, majd forró zsírban kisütjük. 

Vigyázzunk, nem szabad lassan sütni, mert sok zsiradékot képes felszívni! Sültekhez finom

köret.

Burgonyapüré

 

Hozzávalók: 

1 kg szétfővő fajta burgonya, 

5 dkg vaj, 

tej, 

só.

A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, mikropluszban megfőzzük,  majd

áttörjük, sózzuk,és annyi - vajjal elkevert - forró tejjel  fel öntjük, amennyit felvesz (részben ízlésünktől

függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya minőségétől, hogy

mennyit vesz fel}. Kitűnő, habos lesz a

burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben 1-2 percig verjük.

Dinsztelt káposzta

 

A káposztát (vöröse vagy fehéret, mindegy), konyhaművész szeletelővel  felszeletelek. Mesterszakács edényben  zsír hevítek (Kb.. egy evőkanállal) és ebben megforgatom a

káposztát és megsózva, enyhén megcukrozva és egy kávéskanál őrölt köménnyel megszórva,

lefedve, takarék lángon párolom.

Amikor félig megpuhult, akkor két nagy, meghámozott almát reszelek bele. Ha szükséges

tovább sózhatod, és egy kanál cukrot is tehetsz ekkor bele ízlés szerint.

A továbbiakban kevergetve, fedő alatt tovább párolom.  Amikor 95 %-ban megpuhult, ízlés

szerint ecettel savanyítandó. Alma helyett fehér,vagy vörös bort tehetsz bele.

Az almától különleges telt íze lesz (de aki nem szereti el is hagyható belőle).

Fincsi krumpli

 

A dietetikus véleménye:

Érdekes alternatívája az olajban sült burgonyának. Lehet, hogy nem sokkal kevesebb az

energiatartalma, de ízletesebb és egészségesebb annál. 

 Hozzávalók: 

4-5 burgonya

1 főzőtejszín

3 gerezd fokhagyma

szerecsendió

kevés olívaolaj 

Elkészítése: 

Tisztítsuk meg, szeleteljük fel vékonyra a burgonyát. A tál aljába öntsünk kevés

olívaolajat, és tegyük rá a szeleteket. Keverjük össze a tejszínt a szétnyomott fokhagymával,

sóval és szerecsendióval, és öntsük a burgonya tetejére. Takarjuk le alufóliával és süssük,

amíg puha nem lesz.

Köretként is remek, de önmagában is megállja a helyét! 

 

Fitness saláta

 

4 főre

jégsaláta 1 fej 

sonka 40 dkg 

brokkoli 1 fej 

sárgarépa 1 db közepes 

fürjtojás 16 db 

szerecsendió, só 

Öntethez: olivaolaj 1 dl fél citrom leve bazsalikom 

balzsamecet 0,5 dl 

elkészítés:

A brokkolit megsózzuk és szerecsendióval ízesítjük, majd gőz fölött pár percig gőzöljük. A

sonkát vékony szeletekre vágjuk, a fürjtojást sós vízben megfőzzük és megpucoljuk. A répát

megtisztítjuk és lereszeljük. Az öntet hozzávalóit egy kis üvegben jól összerázzuk. 

A tányérra ráhelyezzük a jégsaláta darabjait, majd a megpucolt, megreszelt zöldségeket és

öntettel jó alaposan meglocsoljuk.

 

Francia burgonya

 

Hozzávalók: 

1 kg burgonya, 

2 dl tejföl, 

1 tojássárgája, 

1 evőkanál olaj, 

3 dkg vaj, 

só.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és a 3 l-s ultrapluszba

öntjük. Megsózzuk, a tojássárgájával el-kevert tejföllel leöntjük, tetejére morzsoljuk a

vajat, és a sütőben addig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a teteje szépen meg

nem pirult

. Gombaropogós

           

 Hozzávalók:

 40 dkg gomba 

 1 fej hagyma 

 8 dkg liszt 

 1 dl tej 

 2 tojás sárgája só, bors zsemlemorzsa olaj a kisütéshez 

A tisztított, jól megmosott gombát konyhai mindenttudóba  apróra vágom. Négy evőkanál olajon megfonnyasztom a

hagymát és fedő alatt megpárolom rajta a gombát. Izlés szerint sózom és borsozom. Ha

zsírjára sült 2 evőkanál liszttel megszórom, és pár percnyi pirítás után hozzáadok 1 dl tejet.

Gyakori kevergetés mellett addig főzöm, míg el nem válik az edény falától. Ekkor kihűtöm, és 

 hozzákeverem a tojások sárgáját. Ujjnyi darabokat formázok belőle és zsemlemorzsában

megforgatom, majd bő olajban kisütöm.

                                      

Gombás rizs

       

 Hozzávalók:

 60 dkg rizs, 

 10 dkg zsír, 

 5 dkg vöröshagyma, 

 20 dkg gomba, 

 5 gramm törött bors, 

 1 csomó petrezselyemzöld, 

 ízlés szerint só 

A megtisztított, többször váltott vízben megmosott gombát leszárítjuk. Apró kockákra vágjuk.

Serpenyőben vajat melegítünk. Belerakjuk a gombát. Sóval ízesítjuk, törött borssal , finomra

vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Puhára pároljuk. A gombát a kész párolt rizshez

keverjük. A párolt rizshez hasonló módon tálaljuk. Párizsi körítéshez adjuk.

Hagymás-szalonnás krumpli

             

   Hozzávalók:

   800 g apró szemű krumpli, 

   50 g szeletelt szalonna (bacon), 

   2 evőkanál vaj vagy margarin, 

   2 gerezd fokhagyma, 

   1 nagy csokor újhagyma, 

   só, bors. 

A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, mikropluszban, fél dl vízzel 5 percig

előfőzzük. Közben a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a vajjal együtt megpirítjuk mesterszakács serpenyőben,a  szalonnapörcöt félretesszük.

A zsíradékban rózsaszínűre sütjük a fokhagyma gerezdeket, 

kidobjuk (vigyázat, ha megégnének, keserű lesz az étel!). Az újhagymát megtisztítjuk,

felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A krumplit  egy közepes méretű, csinos

sütőedénybe terítjük, lazán összekeverjük a hagymakarikákkal, meglocsoljuk a zsíradékkal, és

előmelegített, forró sütőben (200 fokon) 30 percig sütjük-pirítjuk. A sütőből kivéve

megszórjuk a tetejét a félretett szalonnapörcel, frissen őrölt borssal, és a sütőedényben, forrón

tálaljuk.Megjegyzés: ha a krumpli héja szép vékony, nem kell  ledörzsölni, csak jó alaposan

megmosni.

                   

Hagymás tört krumpli 

 

Hozzávalók

burgonya

zsír

vöröshagyma

(bors)

  

 A burgonyát hámozd, főzd meg mikropluszban fél dl  vízben. Közben kevés zsíron piríts

világos sárgára kis kockákra vágott vöröshagymát. A főtt krumplit törd péppé, sózd (esetleg

borsozd), s közben keverd hozzá a pirított vöröshagymát is. (A hagyma zsírját nem kell

feltétlenül teljes egészében hozzáadni, viszont az még jól jön az adagol

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 18
Heti: 128
Havi: 701
Össz.: 465 019

Látogatottság növelés
Oldal: Köretek.
Éva oldala - © 2008 - 2024 - extravegyes.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »