Algíri krumpli
Hozzávalók 4-5 személyre:
60 dkg burgonya,
6 tojás,
60 dkg gesztenyemassza,
15 dkg vaj,
liszt,
só
A meghámozott krumplit főzd meg Mikroplusz edényben, 1 dl vízben.Törd át, hagyd kihűlni,
keverd hozzá két tojás sárgáját és a gesztenyemasszát, s adj hozzá kevés sót. (A maradék
fehérjét a többi tojással és egy kis sóval habard össze, s tedd félre.)
A jól kikevert masszát Tupperware gyúrólapon nyújtsd ki körülbelül egy centi vastagra, s nagy műanyag pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával vágj belőle korongokat.
A tésztadarabokat forgasd lisztbe, majd mártsd meg az elhabart tojásban,
s vajon süsd meg mindkét oldalukat.
Angolos burgonya
Hozzávalók:
1 kg apró szemű burgonya,
só,
5 dkg vaj.
A burgonyát meghámozzuk, és Mikropluszban, egészben megfőzzük.
Ha megfőtt, megforrósított, de nem barna vajjal leöntjük. Lehet a tetejére
összevagdalt petrezselyem-zöldet is hinteni.
Bácskai gombás rizs 3-4 személyre
25 dkg rizs
15 dkg gomba
4 zöldpaprika
2 paradicsom
1 fej vöröshagyma
zsír vagy vaj
pirospaprika
majoranna
bors
só
Adhatsz hozzá sült szalonnát is. Konyhai mindenttudóval összevágjuk a hagymát.
Az apróra vágott hagymát kevés forró zsiradékon Mester szakács serpenyőben pirítsd sárgára, szórd meg pirospaprikával
és add hozzá a megtisztított és apróra vágott gombát, a meghámozott és felkockázott
paradicsomot, a felkarikázott zöldpaprikát, s az egészet párold néhány percig. Akkor a
leöblített, leszűrt rizst add a zöldséghez, tegyél bele majorannát, sózd, borsozd, öntsd fel 6 dl
vízzel és az ételt párold puhára.
Borbarát burgonya 4 személyre
80 dkg burgonya
1,5 dl száraz fehér bor
4 dkg vaj
1 közepes hagyma
petrezselyem
bors
só
A héjában főtt krumplit hámozd meg, karikázd fel és rakd le egy kivajazott tűzálló tálba./Ultraplusz/ A
hagymát vágd finomra és fonnyaszd meg a vajon, majd sózd, borsozd, szórd meg aprított
petrezselyemmel, öntsd rá a bort, végül forrald fel és ezt a lét locsold a krumplira.
Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön süsd, amíg a burgonya megpirul.
Bostoni burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonyából készült burgonyapüré,
fél fej vöröshagyma,
2 tojás,
S dkg vaj,
kevés pirospaprika.
A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt hagymával meg a tojásokkal habverővel
jól kikeverjük, és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tetejére olvasztott vajat
locsolunk, pirospaprikával meghintjük, és a sütőben a tetejére kérget sütünk.
Burgonyafánk
Tíz deka héjában főtt krumplit meghámozunk, alaposan összetörjük , és
összegyúrjuk
70 dkg liszttel,
1 tojással,
1 evőkanál olajjal,
1-2 csapott teáskanál sóval,
2 dl tejjel, és
2 dkg élesztővel, amit 1 dl langyos tejjel 1 kávéskanál cukorral kovászoltunk, és liszttel
meghintett gyúródeszkán kb 1 cm vastagra nyújtjuk, majd pohárral pogácsákat szaggatunk
belőle.
A korongokat lisztezett tálcára rakjuk, letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük.
A fánkokat több részletben, mérsékelten forró (180 fokos) bő olajba tesszük, fedő alatt 2-3
percig sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül szintén 2-3 perc alatt készre sütjük.
Sültekhez, főleg vadételekhez finom köret.
Burgonyakrokett
Harminc deka héjában főtt krumplit meghámozunk, alaposan összetörjük , és
összekeverjük
12 dkg rétesliszttel,
2 tojás sárgájával,
sóval,
szerecsendióval,
és liszttel meghintett gyúródeszkán pogácsákat szaggatunk vagy hengereket formázunk
belőle.
Tojásba és zsemlemorzsába mártva panírozzuk, majd forró zsírban kisütjük.
Vigyázzunk, nem szabad lassan sütni, mert sok zsiradékot képes felszívni! Sültekhez finom
köret.
Burgonyapüré
Hozzávalók:
1 kg szétfővő fajta burgonya,
5 dkg vaj,
tej,
só.
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, mikropluszban megfőzzük, majd
áttörjük, sózzuk,és annyi - vajjal elkevert - forró tejjel fel öntjük, amennyit felvesz (részben ízlésünktől
függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya minőségétől, hogy
mennyit vesz fel}. Kitűnő, habos lesz a
burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben 1-2 percig verjük.
Dinsztelt káposzta
A káposztát (vöröse vagy fehéret, mindegy), konyhaművész szeletelővel felszeletelek. Mesterszakács edényben zsír hevítek (Kb.. egy evőkanállal) és ebben megforgatom a
káposztát és megsózva, enyhén megcukrozva és egy kávéskanál őrölt köménnyel megszórva,
lefedve, takarék lángon párolom.
Amikor félig megpuhult, akkor két nagy, meghámozott almát reszelek bele. Ha szükséges
tovább sózhatod, és egy kanál cukrot is tehetsz ekkor bele ízlés szerint.
A továbbiakban kevergetve, fedő alatt tovább párolom. Amikor 95 %-ban megpuhult, ízlés
szerint ecettel savanyítandó. Alma helyett fehér,vagy vörös bort tehetsz bele.
Az almától különleges telt íze lesz (de aki nem szereti el is hagyható belőle).
Fincsi krumpli
A dietetikus véleménye:
Érdekes alternatívája az olajban sült burgonyának. Lehet, hogy nem sokkal kevesebb az
energiatartalma, de ízletesebb és egészségesebb annál.
Hozzávalók:
4-5 burgonya
1 főzőtejszín
só
3 gerezd fokhagyma
szerecsendió
kevés olívaolaj
Elkészítése:
Tisztítsuk meg, szeleteljük fel vékonyra a burgonyát. A tál aljába öntsünk kevés
olívaolajat, és tegyük rá a szeleteket. Keverjük össze a tejszínt a szétnyomott fokhagymával,
sóval és szerecsendióval, és öntsük a burgonya tetejére. Takarjuk le alufóliával és süssük,
amíg puha nem lesz.
Köretként is remek, de önmagában is megállja a helyét!
Fitness saláta
4 főre
jégsaláta 1 fej
sonka 40 dkg
brokkoli 1 fej
sárgarépa 1 db közepes
fürjtojás 16 db
szerecsendió, só
Öntethez: olivaolaj 1 dl fél citrom leve bazsalikom
balzsamecet 0,5 dl
elkészítés:
A brokkolit megsózzuk és szerecsendióval ízesítjük, majd gőz fölött pár percig gőzöljük. A
sonkát vékony szeletekre vágjuk, a fürjtojást sós vízben megfőzzük és megpucoljuk. A répát
megtisztítjuk és lereszeljük. Az öntet hozzávalóit egy kis üvegben jól összerázzuk.
A tányérra ráhelyezzük a jégsaláta darabjait, majd a megpucolt, megreszelt zöldségeket és
öntettel jó alaposan meglocsoljuk.
Francia burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
2 dl tejföl,
1 tojássárgája,
1 evőkanál olaj,
3 dkg vaj,
só.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és a 3 l-s ultrapluszba
öntjük. Megsózzuk, a tojássárgájával el-kevert tejföllel leöntjük, tetejére morzsoljuk a
vajat, és a sütőben addig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a teteje szépen meg
nem pirult
. Gombaropogós
Hozzávalók:
40 dkg gomba
1 fej hagyma
8 dkg liszt
1 dl tej
2 tojás sárgája só, bors zsemlemorzsa olaj a kisütéshez
A tisztított, jól megmosott gombát konyhai mindenttudóba apróra vágom. Négy evőkanál olajon megfonnyasztom a
hagymát és fedő alatt megpárolom rajta a gombát. Izlés szerint sózom és borsozom. Ha
zsírjára sült 2 evőkanál liszttel megszórom, és pár percnyi pirítás után hozzáadok 1 dl tejet.
Gyakori kevergetés mellett addig főzöm, míg el nem válik az edény falától. Ekkor kihűtöm, és
hozzákeverem a tojások sárgáját. Ujjnyi darabokat formázok belőle és zsemlemorzsában
megforgatom, majd bő olajban kisütöm.
Gombás rizs
Hozzávalók:
60 dkg rizs,
10 dkg zsír,
5 dkg vöröshagyma,
20 dkg gomba,
5 gramm törött bors,
1 csomó petrezselyemzöld,
ízlés szerint só
A megtisztított, többször váltott vízben megmosott gombát leszárítjuk. Apró kockákra vágjuk.
Serpenyőben vajat melegítünk. Belerakjuk a gombát. Sóval ízesítjuk, törött borssal , finomra
vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Puhára pároljuk. A gombát a kész párolt rizshez
keverjük. A párolt rizshez hasonló módon tálaljuk. Párizsi körítéshez adjuk.
Hagymás-szalonnás krumpli
Hozzávalók:
800 g apró szemű krumpli,
50 g szeletelt szalonna (bacon),
2 evőkanál vaj vagy margarin,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagy csokor újhagyma,
só, bors.
A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, mikropluszban, fél dl vízzel 5 percig
előfőzzük. Közben a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a vajjal együtt megpirítjuk mesterszakács serpenyőben,a szalonnapörcöt félretesszük.
A zsíradékban rózsaszínűre sütjük a fokhagyma gerezdeket,
kidobjuk (vigyázat, ha megégnének, keserű lesz az étel!). Az újhagymát megtisztítjuk,
felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A krumplit egy közepes méretű, csinos
sütőedénybe terítjük, lazán összekeverjük a hagymakarikákkal, meglocsoljuk a zsíradékkal, és
előmelegített, forró sütőben (200 fokon) 30 percig sütjük-pirítjuk. A sütőből kivéve
megszórjuk a tetejét a félretett szalonnapörcel, frissen őrölt borssal, és a sütőedényben, forrón
tálaljuk.Megjegyzés: ha a krumpli héja szép vékony, nem kell ledörzsölni, csak jó alaposan
megmosni.
Hagymás tört krumpli
Hozzávalók
burgonya
zsír
vöröshagyma
(bors)
só
A burgonyát hámozd, főzd meg mikropluszban fél dl vízben. Közben kevés zsíron piríts
világos sárgára kis kockákra vágott vöröshagymát. A főtt krumplit törd péppé, sózd (esetleg
borsozd), s közben keverd hozzá a pirított vöröshagymát is. (A hagyma zsírját nem kell
feltétlenül teljes egészében hozzáadni, viszont az még jól jön az adagol