Akár kisebb, akár nagyobb háztartást vezetünk, mindannyian szembetalálkozunk a tálalás problémájával: miben, hogyan is tálaljuk az elkészült ételt. A Tupperware igen sokoldalú termékei, a Tálalómesterek - többek között - erre adnak megoldást. · tésztasaláták és egyéb tésztás ételek készítésére · túrógombóc egyszerű, energiatakarékos és gyors főzésére · almagombóc készítésére · virslifőzésre · daragaluska készítésére · madártejhez a hab kifőzésére · zöldségpárolásra · mirelit ételek kíméletes felengedésére · melegen vagy hidegen tartásra · olajban vagy zsírban sült ételek lecsöpögtetésére · tálalásra
Mire is jó egy Tálalómester?
Dekoratívan tálalhatja benne az elkészült rántott húst, rántott karfiolt vagy sajtot, a sült krumplit, sőt hosszan melegen is tarthatja ezeket. A Tálalómesterek azonban nemcsak tálalásra használhatóak, hanem a konyhai munkálatokat is segítik. Lássuk, mire használhatja a Tálalómestereket:
A száraztésztát öntsük a Szűrőbetétbe, adjunk hozzá sót vagy Vegetát, majd lobogó forró vízzel öntsük nyakon. Annyi vizet öntsünk az edénybe, hogy az a tésztát bőven ellepje. Az edényt lezárva a tészta - fajtától függően - 8-20 perc alatt megfő.
Két különböző formájú, de hasonló főzési idejű tésztát főzhetünk egyszerre, ha az elválasztót a szűrőbetétbe helyezzük.
Ha megfőtt a tészta (ezt menet közben ellenőrizhetjük), emeljük ki a vízből a szűrőbetétet, csöpögtessük le a tésztát, öntsük ki a vizet (ezalatt a fedőre helyezhetjük a szűrőbetétet), majd a tálba tegyük vissza a tésztát. Letakarva hosszú ideig meleg marad.
A tészta nem ragad le, nem fut ki. Leöblíteni nem kell. Sikértartalma nem fő ki, így egészségesebb lesz ételünk.
Tésztasaláta: a Szűrőbetétbe helyezzünk 50 dkg Gyermelyi vagy Durum száraztésztát, sót vagy Vegetát szórjunk rá. Öntsünk hozzá kb. 25-30 dkg nyers, de nem fagyos zöldségkeveréket, valamint 2-3 felkarikázott, nyers de nem fagyos virslit. Lobogó, forró vízzel öntsük fel, és főzzük készre. A lecsöpögtetett tésztát öntsük az edénybe, tegyünk rá tartármártást, fűszerezzük, tálaljuk.
50 dkg túróból, 2 egész tojásból és 14 dkg búzadarából masszát készítünk, golyókat formálunk és a Szűrőbetétbe helyezzük azokat. (Bármilyen más recept alapján készített túrógombóc is megfő a Tálalómesterben). A lobogó, forró vizet az edénybe öntjük, ebbe merítjük bele a Szűrőbetétet a gombócokkal. Kb. 15-20 perc alatt fő meg. Prézlibe forgatva porcukros fahéjas tejföllel tálalhatjuk.
A túrógombóchoz hasonlóan készül. Tésztája: 25 dkg reszelt alma, 12-14 evőkanál búzadara, csipet só, 1 tojás, vaníliás cukor. Az anyagokat kemény masszává dolgozzuk. Húsz perc pihentetés után gombócokat formálunk belőle, ezeket a Szűrőbetétbe rakjuk. Az edénybe forró, lobogó vizet öntünk, belesüllyesztjük a Szűrőbetétet a gombócokkal. Kb. 6 perc alatt elkészül. Cukros-fahéjas tejföllel kínáljuk.
A virslit forró vízzel leöntjük, majd az edényt kb. 5-10 percre lefedjük. A virsli nem reped ki, nem ráncosodik, zamatos marad. Fogyasztásig az edényben melegen tartjuk.
1 tojásból, 3 evőkanál olajból, 6 evőkanál búzadarából sóval, borssal masszát keverünk. A Szűrőbetétbe szaggatjuk a galuskákat, majd óvatosan beleengedjük a forró lébe. Kb. 10 perc alatt készülnek el és garantáltan egészben maradnak.
Az edénybe annyi lobogó forró vizet öntünk, hogy a Szűrőbetétbe már ne kerüljön. A keményre felvert cukros tojáshabot egyben a Szűrőbetétbe öntjük. Lefedjük, 3 perc alatt a hab a gőzben megfő. Azonnal kiemeljük, kanállal a madártejbe szaggatjuk (ha túl sokáig tartjuk a gőz fölött, a hab folyós lesz).
A Szűrőbetétbe helyezett zöldséget forró, sós vízzel öntsük le. Az elválasztó segítségével egyszerre kétféle zöldségköretet is készíthetünk.
A fagyott húst, halat, zöldséget vagy gyümölcsöt helyezzük a Szűrőbetétbe, zárjuk le az edényt. A lassú és kíméletes felolvasztás lehetővé teszi, hogy a fontos vitaminok és ásványi anyagok az ételben maradjanak. A lé az edényben gyűlik össze, az étel nem áll a saját levében. Gyümölcs felolvasztásánál a gyümölcslé nem veszik kárba.
Az edény - vastag falának köszönhetően - jól tartja a hőt. A Szűrőbetét alá tehetünk tört jeget, vagy forró vizet a jobb eredmény érdekében.
A rántott húst, halat, sült krumplit tegyük a Szűrőbetétbe (a hússzeleteket élükre állítva). Így lecsöpög a zsiradék, ami az edényben a Szűrőbetét alatt gyűlik össze. A pára a tető belső oldalán csapódik le, majd az edény oldalán a Szűrőbetét alá folyik vissza. Nem csöpög az ételre, így meleg és ropogós marad a hús bundája.
A Tálalómesterek többféle formában állnak rendelkezésre, hogy Ön igényeinek megfelelően választhasson. A 4 literes ovális Tálalómestert nagyobb családok számára ajánljuk, de választhatja a kisebb méretű szögletes Tálalómestert, amiben a fentieken túl a Cimborák használatával házilag készíthet joghurtot is.