Éva oldala

Tupperware termékek.Gyors,egyszerű receptek.Idő,pénz és energia megtakarítás,jó kereseti lehertőség!

Farkas Tamásné Zsuzsi Gyűjtötte össze a recepteket.

Szilikon Muffin receptek

 

                A Muffinnak (ejtsd: máffin) két típusa létezik, az angol és az amerikai. A hagyományos angol Muffin könnyű kerek kicsi és lapos, élesztős tésztából készül, melyet télen félbevágva megpirítva vajjal vagy lekvárral kínálnak a forró tea mellé. Az amerikai Muffin tésztája sütőporos, reggelire vagy vacsora mellé kínálják.

Amerikai módszerek muffinkészítéshez:

1. Muffinmódszer:

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és egy mélyedést alakítunk a közepébe. A szintén összekevert folyékony hozzávalókat a mélyedésbe öntjük, és egy lapáttal óvatosan, finoman összedolgozzuk, emelve. Nem keverjük, mert akkor ragasztó hatású lesz, a muffinok pedig olyan kemények lesznek, mint egy "jégkorong". A tésztát rögtön a jól kikent, vagy papírral bélelt formába töltjük, és mehet a sütőbe. A sütő hőmérséklete a muffinok nagyságától függ. Mindenesetre a muffinokat nem kell 30 percnél tovább sütni, 190-205 C-on.

A hozzávalók aránya, ha a liszt a 100%:

  • 1000 g liszt = 100 %
  • 300 g cukor = 30 %
  • 60 g sütőpor = 6 %
  • 10 g só = 1 %
  • 200 g tojás = 20 %
  • 800 g tej = 80 %
  • 300 g vaj/zsíradék/olaj = 30 %

2. Keverős módszer:

A zsiradékot, cukrot, sót, ha szükséges, fűszereket és tejport a keverőgéppel habosra elkeverjük. Aztán egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és újra jól elkeverjük. Ha a tészta kicsapódna, mert a tojások túl hidegek, segíthet egy maroknyi liszt. Aztán hozzáadjuk a folyadékot (tej vagy víz), lazán hozzákeverjük ezt is. Az átszitált lisztet és sütőport hozzáadjuk, és szinte egyetlen mozdulattal a tésztához keverjük. A fölösleges, túl sok kevergetéstől sűrűvé válik a tészta.

A hozzávalók aránya ennél a módszernél:

  • 1000 g liszt = 100 %
  • 50 g sütőpor = 5 %
  • 10 g só = 1 %
  • 70 g tejpor = 7 %
  • 300 g töltelék = 30 %
  • 750 g folyadék = 70 %

A további hozzávalókat (pl. mazsola, dió, csoki, csipsz, gyümölcs, szárított gyümölcs…) a liszttel összekeverünk, és a liszttel adjuk a tésztához. Ez megakadályozza, hogy a hozzávalók lesüllyedjenek és ragacsossá váljanak. Az arányok segítségével a szükséges muffinmennyiségnek megfelelő tésztamennyiséget tudjuk összeállítani, ha pl. "nagyüzemi" muffingyártásba kezdünk.

 

A szilikon formák és a gázsütő

 

A gázsütők legkisebb fokozata általában 160 C-os hőmérsékletnek felel meg, és nnen minden fokozat + 20 C-ot

Jelent. Ez természetesen típustól függ, ami a sütő használati utasításában megtalálható, de bármely gázszerelő szakember meg is tudja ezt mondani. Ez azt jelenti, már kb. 4-es fokozaton a sütő eléri a 220 C hőmérsékletet – amennyit a szilikon formák bírnak! Tehát ha valaki a 8 fokozatú gázsütőjét maximumon használja, számíthat a formán égési nyomokra!

Másik fontos dolog, hogy a gázsütőben a hőmérséklet sohasem egyenletes! A hőforráshoz közelebb a hőmérséklet magasabb, tehát alul és hátul melegebb a sütő! Ezt is figyelembe kell venni a szilikon formák használatakor. Ha a forma túl közel van a hőforráshoz, és az adott helyen a hőmérséklet meghaladja a 220 C-ot, szintén égési nyomok keletkeznek a formán! A nem egyenletes hőmérsékletre utal, ha pl. a formának csak az egyik fele vagy egy része feketedik meg.

A villanysütőknél ez a probléma azért nem állhat fenn, mert azoknál pontosan beállítható a sütési hőmérséklet, és nem kell találgatni. Emellet a villanysütők, főleg légkeveréses üzemmódban biztosítják a hőmérséklet egyenletes eloszlását is.

Mi történik a szilikon formával, ha magasabb hőmérsékleten használjuk, mint 220 C ? A forma elszineződik, vagy fekete lesz. Szélsőséges esetben előfordul, hogy a forma megreped, törik, ugyanis a túl meleg hőmérséklet megváltoztatja az anyag szerkezetét és törékennyé teszi azt.

A szilikon formán látható égési nyomok, barna vagy fekete  elszíneződés, és az ebből adódó törés vagy repedés nem jogosít garanciális cserére!


Fekete-fehér muffin

Hozzávalók:

15 dkg liszt, 3 csapott teáskanál sütőpor, 12,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 15 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 ek kakaópor, 1-2 ek tej

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a sütőporral, a pudingporral, a cukorral és a vaníliás cukorral elvegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, a margarint és csomómentesre kikeverjük. A tésztamassza egyik felét a Szilikon Muffin formába tesszük, a másik felébe belekeverjük a kakaóport és a tejet, és azt is a formákba kanalazzuk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél 160 0C-on, Felső/alsó sütésnél 180 0C-on, kb. 20-25 perc. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

 

Zamatos alma muffin

Hozzávalók:

24 dkg rétesliszt; 1,5 kiskanál sütőpor; 1,5 kiskanál szódabikarbóna; 1 kiskanál fahéj; 10dkg barnacukor; 2 db hámozott, darabolt alma; 1 db simára kevert tojás; 2 dl tej; 4 dkg olvasztott vaj, vagy margarin;

Elkészítése:

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, barnacukrot és az almát összekeverjük. A tojásokat a tejjel és az olvasztott vajjal, vagy margarinnal simára keverjük, és a száraz hozzávalókat eldolgozzuk. A formákat 2/3 részig megtöltjük a tésztamasszával és 20 perc alatt 200 0C-on szép pirosra sütjük. Miután elkészült, a sütőből kivéve rácsra tesszük és 5 percig pihentetjük, hogy lehüljön, és a tészta elváljon a formától.

A tésztát a formából óvatosan kicsúsztatva, vajjal tálaljuk.

 

Mogyorós Coca-Cola muffin

Hozzávalók:

15 dkg liszt, 3 csapott teáskanál sütőpor, 3 dkg kakaópor, 15 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 1,25 dl Coca-Cola, 5 dkg vagdalt nem sózott földimogyoró

bevonathoz: 10 dkg porcukor, 1,5 g kakaópor, 3-4 ek Cocaa-Cola, szóráshoz: 5 dkg vagdalt nem sózott földimogyoró

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a sütőporral, a cukorral és kakóporral elvegyítjük. A tojást, margarint és a Coca colát a Maxi-Mixben összerázzuk és a lisztes keverékkel csomómentesre kikeverjük, hoozáadjuk a mogyorót. A tésztamasszát a Szilikon Muffin formába öntjük, sütjük. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél 160 0C-on, Felső/alsó sütésnél 180 0C-on, kb. 25-30 perc. A bevonathoz a porcukrot és kakaót elvegyítjük, a Coca-Colával sűrűnfolyó masszává keverjük. A muffinokat megkenjük, földimogyoróval megszórjuk. Becsomagolva 3-4 napig jól eltartható.

 

Fűszeres kávés tortácska

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 12 dkg olvasztott margarin, 1,25 dl tej, 3 teáskanál instant kávépor, 2 ek forró víz

krém: 12,5 dkg mascarpone, 5 dkg porcukor, 1-2 teáskanál instant kávépor, ½ teáskanál őrölt kardamóm, 1-2 teáskanál kakaópor, csokiforgács

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral elvegyítjük. A tojást, vajat vagy margarint és a tejet Maxi-Mixben összerázzuk és a lisztes keverékkel csomómentesre kikeverjük. A kávéport vízben feloldjuk, és hozzákeverjük.A tésztamasszát a ecsettel kiolajozott Szilikon Muffin formába öntjük. Sütési idő: gázsütőnél 3-4 fokozaton, légkeverős sütőnél 180 0C-on. Felső/alsó sütésnél 200 0C-on kb. 30 perc. A krémhez a mascarponét a porcukorral simává keverjük. A krémet elfelezzük, a kávéport és a kardamómot a krém egyik felébe, a kakaóport a másik felébe keverjük. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Kihűlés után tetszőleges krémmel fele-fele arányban kenjük meg a rortácskákat. Csokiforgáccsal, kávészemmel díszíthetjük. Kardamóm helyett használhatunk mézeskalácsfűszert.

 

Sárgabarackos muffin

Hozzávalók:

1/2 csésze margarin, 1/2 csésze cukor, 2 tojás, 1 csésze joghurt vagy tej, reszelt héj és 1 narancs leve, 1 csésze darabolt szárított sárgabarack, 1 1/2 csésze sütőporral elkevert liszt

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt, készítsük elő a tepsit. Alaposan keverjük el a margarint és a cukrot, majd adjuk hozzá a maradék nedves hozzávalókat. Forgassuk bele a lisztet, kanalazzuk bele formákba és süssük 25 percig. 10-12 muffin lesz belőle.

Változat:

Sárgabarackos és Mandulás: Adjuk hozzá a 1/2 csésze durvára vágott mandulát a nedves hozzávalókhoz.

Sárgabarack és Kókusz: Adjuk hozzá a 1/2 csésze kókuszreszeléket a száraz hozzávalókhoz és 1/2 csésze plusz narancslevet a nedves hozzávalókhoz.


Sajtos-sonkás muffin

Hozzávalók:

1 csésze tej, 2 felvert tojás, 2 ek cukor, 1/3 csésze olvasztott vaj, 3 tk. Sütőpor, 1 1/2 csésze liszt, 1 1/2 csésze főtt rizs-1/4 csésze darabolt sonka-1 csésze reszelt sajt

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük össze a tejet, tojásokat, cukrot és a vajat. Szitáljuk a lisztet és a sütőport egy tálba, keverjük bele a rizst, sajtot és a sonkát. Adjuk hozzá a nedves keveréket és épp hogy keverjük össze. A tepsibe süssük 30-35 percig, vagy amíg szép barna nem lesz. Melegen, vajjal tálaljuk. (12 muffin lesz belőle.)

 

Citromos barackos muffin

Hozzávalók:

(6 db)15 dkg margarin, 20 dkg cukor, ½ citrom leve és reszelt héja, 2 tojás, 1 pohár natúr joghurt, 8 ek tej, 30 dkg liszt, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, 15 dkg aszalt sárgabarack

Elkészítése:

A margarint először magában, majd a cukorral kikeverjük. A tojásokat, a jghurtot és a tejet hozzáadjuk. A listet a szódabikarbónával és a kis kockára vágott barackkal összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk A muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, a masszával elgyenletesen megtöltjük. Előmelegített sütőben a sütési idő: gázsütőnél 2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél 170 0C-on Felső/alsó sütésnél 190 0C-on kb. 25 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Langyosan, kiváltképp reggelire, egy kevés vajjal megkenve fenséges.

 

Mogyorós-áfonyás tortácska

Hozzávalók:

13 dkg liszt, 1 sütőpor, 13 dkg cukor, 4 tojás, 20 dkg olvasztott majd kihűtött vaj vagy margarin, 8 evőkanál tej, 13 dkg darált mogyoró, 15 dkg mélyhűtött áfonya vagy szeder

Elkészítése:

A lisztet, a sütőport, a cukrot, jól elvegyítjük. A tojást és a vajat és a tejet hozzáadjuk és gondosan átkeverjük. Végül a mogyorót is belekeverjük. A tésztát a formákba töltjük. A tetején a fagyott áfonyát vagy szedret elosztjuk és előmelegített sütőben sütőrácson megsütjük.

 

Mogyorós tortácskák

Hozzávalók:

12 dkg margarin, 12 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 10 dkg darált mogyoró, 5 dkg étcsoki összetörve, 1 dl tej

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, a tejet, a tojást és a langyos folyékony margarint összerázzuk a Mix-fix-ben, majd az egészet összevegyítjük. . Muffin formába töltjük és 180 0C - on kb. 25 percig sütjük.

 

Mazsolás muffin

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 1 tojás, 2,5 dl tej, 4 evőkanál olaj, 20 dkg mazsola

Elkészítése:

A mazsolát meleg vízbe vagy rumba áztatjuk. Közben a többi hozzávalót jól összedolgozzuk, majd a lecsepegtetett mazsolát is hozzákeverjük. Muffin formába töltjük és 180 0C - on kb. 25 percig sütjük.

 

Málnás muffin ropogós morzsával

Hozzávalók:

15dkg málna(fagyasztott), 20dkg liszt, ½ csomag sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanálőrölt fahéj, 6 dkg mandula apróra vágva, 1 tojás, 12 dkg porcukor, 0,8 dl olaj, 1,25 dl tej

Hozzávalók a morzsához:

5 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 1 teáskanál fahéj, 3 dkg mandula apróra vágva, 4 dkg vaj, vagy margarin

Elkészítése:

Először összeállítjuk a morzsát: a hozzávalókat egy nagy gombóccá gyúrjok, majd a hűtőbe tesszük pihenni. A tésztához a tojást a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal és a mandulával, majd mindezt összedolgozzuk a tojásos masszával. Legvégül óvatosan hozzákeverjük a fagyott málnát. A tésztát a Szilikon Muffin formába töltjük (minden mélyedést csak 2/3 részéig!). A hűtőből kivett gombósból apró morzsákat tépdesünk a muffinok tetejére(ezek fognak majd ropogósra sülni). Előmelegített sütőben 180 0C -on kb. 30-35 perc alatt sül meg. A sütőből kivéve legalább 15 percig rácson hagyjuk hűlni, mielőtt kiborítjuk a tortácskákat.


Mákos Muffin

Hozzávalók:

10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 egész tojás, 8 dkg darált mák, 10 dkg liszt, 1-2 kávéskanálnyi sütőpor, 2 evőkanálnyi baracklekvár, kevés őrölt fahéj, 1 vaníliás cukor

Elkészítés:

10 dkg margarint egy tálban közepes fokozaton (350W)1 perc alatt felolvasztjuk. Összekeverjük 10 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral, egyenként hozzákeverjük a 3 egész tojást. Hozzákeverjük a 8 dkg darált mákot, 10 dkg lisztet és 1-2 kávéskanálnyi sütőport. Keverjünk bele 2 evőkanálnyi baracklekvárt, kevés őrölt fahéjat. Osszuk el a masszát a 2*7 formába. A mikróban 750 W-on kb. 3 percig sütjük formánként, vagy előmelegített sütőben 180 0C -on kb. 20-25 percig sütjük.

Mák helyett tehetünk bele diót, mandulát, mogyorót, vagy kókuszreszeléket. Ízesíthetjük reszelt citrom vagy narancshéjjal, mazsolával, reszelt almával is ízlés szerint.

 

Csokis muffin (Stahl Judit)

Hozzávalók:

10 deka étcsoki, 10 deka vaj, 2 tojás, 15 deka cukor, 10 deka narancsdzsem, 3 evőkanál friss narancslé,

1 teáskanál sütőpor, 15 deka liszt

Elkészítése:

Ha frissiben készítem, akkor mielőtt elkezdeném összekeverni a muffintésztát, előmelegítem a sütőt 175 0C-ra (gázsütőn ez a 2-4-es fokozat). De ha csak másnap reggel sütöm az előző nap összekevert tésztájú sütiket, akkor is figyelek rá, hogy legyen elég ideje bemelegednie a sütőnek.

A tésztájához először megolvasztom gőzön az apróra tört étcsokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy a csokis vaj, akkor leveszem a gőzről, hogy langyosra hűlhessen.

Elektromos kézi habverővel habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel keverem bele a tésztába a narancsdzsemet, az átszűrt narancslevet meg a langyos, vajas csokit. A lisztet összeszitálom a sütőporral és gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tésztához.

Vagy iziben belekanalazom az összekevert muffinmasszát a muffinformába, vagy jól záródó Tupper edényben hagyom éjszakázni a hűtőben. Az előmelegített sütőben úgy 25 perc alatt sülnek illatozóan finomra a csokis muffinok. Puha vajjal, dzsemmel szokták őket megkenni és jóízű perceket köszönhetik nekik. 14 muffin lesz belőle.

 

Tündértorták (Stahl Judit)

Hozzávalók a tortákhoz:

15 deka puha vaj, 15 deka cukor, 1 teáskanál vaníliaaroma, 2 tojás, 15 deka liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 citrom, 4 evőkanál tej

Hozzávalók a cukormázhoz:

1 tojásfehérje, 22-25 deka porcukor, pár cseppnyi különböző színű ételfesték, színes gumicukorkák

Elkészítése:

Először a sütőt kapcsolom be 200 0C-ra (gázsütőn 3-6-os fokozat), hogy legyen ideje felmelegedni.

Aztán robotgéppel elkeverem a puha vajat a cukorral meg a vaníliaaromával. Utána egyenként hozzákeverem a tojásokat is és apránként beleszórom a sütőporral elkevert 15 deka lisztet. Belereszelem a citrom héját és fellazítom az egészet a tejjel.

A muffinformába belekanalazom a tésztahalmokat és 20 perc alatt aranybarnára sütöm a tündértortákat.

Miután megsült, rácsra teszem mindet, hogy alul-felül tudjanak hűlni.

Miközben a tündértorták süldögélnek, elkészítem a cukormázat. Ehhez a tojásfehérjét robotgéppel enyhén -olyan ködszerűre- felverem és beleszitálom a porcukrot úgy, hogy közben továbbra is folyamatosan keverem az egészet

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 65
Heti: 108
Havi: 681
Össz.: 464 999

Látogatottság növelés
Oldal: Muffin receptek
Éva oldala - © 2008 - 2024 - extravegyes.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat