Frissentartó edények
Köztudott, hogy a zöldségek és gyümölcsök - ahogyan az emberek is - lélegeznek. Azt azonban már kevesen tudják: hogy a különböző fajtáknak különböző mennyiségű oxigénre van szükségük. Ezt a tényt felhasználva alkotta meg a Tupperware az Intelligens Frissentartó Edényeket, melyben az oxigén mennyisége a különleges légzőnyilásoknak köszönhetően szabályozható. A tárolni kívánt élelmiszereknek megfelelően alakítható ki az edény belsejében a légkör. A sok levegőt igénylő zöldségek és gyümölcsök frissentartásánál mindkét légzőnyílást nyitva kell hagyni. A közepesen lélegző fajtáknál az egyik nyílást nyitva, a másikat zárva kell tartani. Azoknál a zöldségeknél és gyümölcsöknél, amelyek nem igényelnek sok oxigént, mindkét nyílást zárva kell tartani.
Az alábbi felsorolás alapján könnyedén eldöntheti, hogy az egyes zöldségek és gyümölcsök mely kategóriába tartoznak:
· Kevés levegőt igényelnek:
sárgarépa, gomba, retek, spárga, padlizsán, cukkini, zeller, tök, görögdinnye, ananász, cseresznye, eper, málna, szőlő.
· Közepes mennyiségű levegőt igényelnek:
saláta, karfiol, káposzta, petrezselyem, paprika, citrom, narancs, alma, körte.
· Sok levegőt igényelnek:
kelbimbó, brokkoli, spenót, borsó, kukorica.Tanácsos elkerülni, hogy a különböző kategóriákba tartozó élelmiszereket egy edényben tároljuk. A beépített rácsnak köszönhetően az élelmiszerek mindig száraz felületen állnak, így nemcsak a belőlük kivált nedvességtől óvja meg őket, hanem biztosítja a levegő megfelelő áramlását is az edényben. Az átlátszó falaknak és tetőnek köszönhetően mindig tudja, mi van az edényben. Fontos, hogy soha ne hűtse a még éretlen gyümölcsöket, mert úgy az érési folyamatot gátolja.
A következő gyümölcsöket és zöldségeket ne tárolja hűtőszekrényben: sárgabarack, őszibarack, kivi, banán, szilva, paradicsom.
A vörös- és fokhagymát, a burgonyát száraz, hűvös helyen tárolja.
Ezeket a feldolgozás (hámozás, aprítás) után tegye lezárt edénybe.