Nokedli receptek.
Spenótos Nokedli Fokhagymás Öntettel
* Elkészítési idő: 30 perc vagy több
* Főzési idő: 15 perc
Készítsünk nokedlit :
Konyhaművész Keverőtálban, Mesterfogás Keverővel ½ kg lisztből, 3 tojásból és egy csomag mirelit parajból. Tegyünk hozzá 2 gerezd tört fokhagymát a Kombiprés segítségével, egy kevés frissen őrölt borsot a Tupperware Asztali Fűszerőrlővel, és kiskanál só is kell hozzá.
Fokhagymás öntet:
1L-es Mesterszakács Nyeles Főzőedényben 5 dkg vajjal besamelt készítünk. A vajat felolvasztjuk és 2 evőkanál lisztet teszünk rá. Keverjük meg Mesterfogás Habverővel, őrölt szerecsendióval, sóval, borssal és 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Folytonos kevergetéssel annyi tejet öntsünk hozzá, hogy kellemes sűrűségű öntetet kapjunk.
Sült virslivel és reszelt sajttal tálaljuk
Hozzávalók:
-fél kg liszt
-1 tojás
-10 dkg gomba
-20 dkg darált csirkemell(vagy bármilyen más darált hús,ki milyet szeret)
-2 dl tejföl
-20 dkg reszelt sajt
-2 tasak Milánói makaróni por
Elkészítés:
A Konyhaművész Keverőtálban a lisztből,tojásból,egy csipet sóval galuskát készítünk.Forrásban lévő sós vízben a Konyhaművész Nokedli Szaggatóval kiszaggatva kifőzzük,majd langyos víz felett a Szűrőcsodába téve leszűrjük.
A Mesterszakács Nagy Nyeles Serpőenyőben kevés olajon megpároljuk a Tupperware Konyhai Késsel finomra vágott gombát és a darált csirkemellet.Beleöntjük a Milánoi alapot(elkészítés a zacsi hátoldalán) és pár percig főzzük.
A 3 literes UltraPluszt kivajazzuk,majd rétegesen lerakjuk a galuskát és az elkészített szószt.A rétegeket mindig meglocsoljuk tejföllel és a tetejére a Konyhai Malmon lereszelt sajtot teszünk.
180°C-os sütőben csak addig sütjük,amíg a sajt megolvad.Tálaláskor olíviabogyóval és oregánóval díszítjük.
Megjegyzés:
Nos,én az alapot "megbolondítom":az olajon megpirítok vöröshagymát,fokhagymát,TV paprikát,fűszerezem sóval,borssal,oregánóval,majd erre teszem rá először a húst és amikor majdnem kész,akkor a gombát és végül a milánói alapot.
Hozzávalók:
-3 ek. olaj
- 1 egész tojás
- 7 ek. búzadara
- ízlés szerint só,bors,vegeta (ki mit szeret használni )
Elkészítés:
A Mix-Fix-be beletesszük az olajat,tojást,majd fűszerezzük,végül összerázzuk.Hozzátesszük a búzadarát és a Szilikon Keverő segítségével jól összekeverjük,már nem rázzuk.Ezt követően a fazékba felfőzött leves felett a Konyhaművész Nokedli Szaggató segítségével beleszaggatjuk.Ragulevesbe,húslevesbe egyaránt kiváló.
Megjegyzés:
-Ha a hozzávalókhoz még belekeverünk egy kisdobozos májkrémet,akkor májkrémes daragaluskát kapunk-isteni finom!
-Azért kell a Mix-Fix-be összerázni a hozzávalókat,mert sokkal lágyabb galuskákat kapunk és több búzadarát felvesz,mint egyébként.De úgy is tökéletes daragaluskát csinálhatunk,(akinek nincsen Mix-Fix-e ),hogy a tojást kettéválasztjuk,majd a fehérjét kicsit villával felverjük,aztán mehet bele a tojássárga és így tovább.
Hozzávalók:
-2 tojás,só,bors
-2-2.5 dl tej
-40 dkg finom liszt,10 dkg reszelhető sajt
-25dkg darált sonka,2 dl tejföl
Elkészítés:
A Konyhaművész Keverőtálba beleütjük a tojásokat és 2 dl tejjel habosra keverjük,sózzuk,borsozzuk,majd beleöntjük a lisztet és a finomra darált sonkát.Jól összekeverjük,ha szükséges liszttel sürítjük vagy tejjel hígitjuk.
Sós,forrásban lévő vízbe szaggatjuk a Konyhaművész Nokedli Szaggatóval,a megfőtt galuskákat meleg vízzel leöblítjük,leszűrjük.
A jól lecsepegtetett galuskákat forrósított tejfölre öntjük,összekeverjük.
Tálalás,díszítés:
Vékonyra szeletelt paradicsomkarikára tálaljuk,a Konyhai Malomban lereszelt sajttal megszórjuk.Friss oregánóval díszítjük.
Megjegyzés:
Én úgy csináltam,hogy a lecsepegtetett galuskát felhevített olajra öntöttem,átforrósítottam és csak ezután tettem hozzá a tejfölt.
Hozzávalók:
-1 tojás,3 dl víz,1 csokor petrezselyem
-2 gerezd fokhagyma,1 kis fej vöröshagyma
-40 dkg liszt,só,bors,vegeta
-25 dkg gomba,olaj,2 dl tejföl
Elkészítés:
A Konyhaművész Keverőtálban felütjük a tojást és vízzel habosra keverjük.Hozzáadjuk a Kézi Apríton finomra vágott petrezselymet,fokhagymát,fűszerezzük.Ezután hozzáadjuk a lisztet és a szokásos módon galuskamasszát keverünk,majd félretesszük.
A Mesterszakács Nagy Nyeles Serpenyőben felforrósított olajon megfonnyasztjuk a Kézi Apríton felaprított vöröshagymát,rátesszük a megtisztított gombát,fűszerezzük.Lefedve addig főzzük,amíg zsírjára nem pirult,ezután kissé kihűtjük.Az egyik felét a galuskamasszába keverjük.
A galuskát a szokásos módon a Konyhaművész Nokedli Szaggatóval készítjük el.A kész galuskákat meleg vízzel öblítjük le és melegen tartjuk.
A megmaradt gombát visszatesszük a tűzre,rászórunk 1 evőkanál liszttel elkevert 2 dl vizet és a tejfölt,ízesítjük,ha kell.Kevergetve alaposan kiforraljuk,tálba öntjük.A mártásra borítjuk a galuskákat.
Hozzávalók:
-A húsgombóchoz:
*40 dkg darált hús,2 evőkanál zsemlemorzsa
*2 tojás,2 száraz zsemle
*só,bors,vegeta,pirospaprika,olaj
*1 gerezd fokhagyma,1 nagy vöröshagyma,1 dl tejföl
-A galuskához:
*2 tojás
*1.5 bögre ( 2.5 dl ) liszt
*só
Elkészítés:
Az 1 literes Friss Tál edényben elkeverjük a darált húst a tojással,az Uborkaliftben beáztatott,összenyomkodott zsemlével és a zsemlemorzsával.Fűszerezzük,hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.A jól elkevert masszából gombócokat formálunk.
A vöröshagymát a Kézi Aprítón felaprítjuk és a Mesterszakács Nagy Nyeles Serpenyőben bő olajon megpirítjuk,majd a tűzről levéve pirospaprikát keverünk bele,felöntjük vízzel,visszatesszük a tűzre és ha forr,beletesszük a gombócokat, puhára főzzük.
Közben elkészítjük a galuskát:a 2 literes Mérő-Mix-ben felütjük a tojást,felengedjük 1 dl vízzel és annyi lisztet adunk hozzá,amennyit felvesz.Majd a Konyhaművész Nokedli Szaggatóval a hagyományos módon kiszaggatjuk a galuskát.
A húsgombócok levébe belekeverjük a tejfölt és forrón ráöntjük a tálba tett húsgombócokra.
Tálalás:
Galuska mellé helyezzük el a gombócokat,amiket tejföllel leöntünk,petrezselyemmel megszórunk.Paprika kockákat ( piros,sárga ) szórhatunk köré.
Fahéjas mézes galuska
Hozzávalók
30 dkg liszt, 1 tojás, 4 dkg vaj, 1 dl tej, 5 dkg méz, 1 evőkanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj,1 csipet só
Elkészítés
A lisztből és a tojásból a Konyhaművész Keverőtálban kevés vízzel, és egy csipet sóval galuskatésztát készítünk.
Forrásban lévő sósvízbe szaggatjuk a Konyhaművész Nokedli Szaggatóval, kifőzzük, leszűrjük.
A galuskát felhevített vajban átforgatjuk és kivajazott UltraPluszba töltjük. A tejet felforraljuk, elkeverjük benne a mézet és ráöntjük a galuskára.
Sütőben 180 Cº-on jól átsütjük, majd fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Tojásos nokedli.
Kategória:
Egytálételek
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
8 + 8 db tojás
1 dl tejföl
5 dkg vaj
1 evõkanál zsír
só
Elkészítés:
8 tojásból, lisztbõl, diónyi házi disznózsírból, kevés só hozzáadásával keverõtálban galuskatésztát kavarunk. Addig kavarjuk, míg szép, hólyagos lesz. Készíthetjük a galuskát kevesebb tojásból, víz hozzáadásával, de ez az igazán finom. Ahány személy, annyi tojás! Lobogó, sós vízbe galuskaszaggatóval beleszaggatjuk. Amikor megfõtt, leszûrjük, lecsurgatjuk és belekeverjük a megforrósított, vajas tejfölbe. Lángon tartva ráöntjük az elõzõleg elkavart tojásokat és addig keverjük, míg a tojás rászilárdul a nokedlira.
Sajtos nokedli.
Így készül két személyre
Egy tojásból nokedlit készítünk, kifőzzük, leszűrjük, és félretesszük. Egy kisebb fej hagymát felkarikázunk, megsózunk, és olajban pirosra sütjük. (Azért kell megsózni, hogy ropogós legyen.) Huszonöt deka ilmici vagy Lajta sajtot – lehet más is, de erős, karakteres illata, íze legyen – lereszelünk. Tehetünk hozzá mindenféle sajtmaradékokat a hűtőből, mehet a camembert és némi márványsajt is, de a füstölteket most mellőzzük.
Két deci tejszínt serpenyőbe öntünk, lassan melegíteni kezdjük, és beleszórjuk a sajtot is. Sózzuk, és addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen elolvad. Ekkor – továbbra is kislángon vagyunk, hogy a mártás ne melegedjen forrpontig – belecsúsztatjuk egy tojás sárgáját, gyorsan szétkeverjük, és amikor egyneművé vált hozzákeverjük a nokedlit is. Kicsit borsozzuk, a tetejére hintjük a hagymakarikákat, és azonnal, a serpenyőben asztalra visszük.
Hagymás sonkás nokedli.
Hozzávalók:1 fej hagyma,20 dkg gépsonka,5 dkg füstölt szalonna,1 db sárgarépa,2 pohár tejföl,ízlés szerint fűszer.
A konyhai mindenttudóba összevágjuk a hagymát, kevés olajon kb 2 percig dinszteljük a répával együtt a mesterszakács nyeles serpenyőben. Hozzáadjuk a sonkát, kb 5 percig dinszteljük tovább. Ha elkészült hozzáadjuk a tejfölt és összekeverjük
a nokedlival. Nagyon gyors és finom.
Jó étvágyat!